Venstre vil etablere den danske inkvisition

KOMMENTAR: Venstre foreslår at screene ansøgere om statsborgerskab for "danske værdier". Barskhed i alle spørgsmål, der potentielt berører nogle muslimer, er blevet en valuta under hastig inflation.

"Det er ikke nok bare at have opført sig ordentligt. Hvis man skal være dansk statsborger, skal man have taget Danmark til sig".

Det udtalte Venstres indfødsretsordfører, Morten Dahlin, til Jyllands-Posten, da han på vegne af sit parti lancerede forslaget om at screene ansøgere om statsborgerskab for "danske værdier" under en slags forhør.

Godt nok er det ikke, fordi det er nogen decideret nyhed, at liberalismen har fået trange kår i Danmarks Liberale Parti og i Folketinget i det hele taget.

Men det er alligevel lidt rystende: Morten Dahlin, der netop er udpeget som formand for Folketingets retsudvalg, plæderer nu i ramme alvor for, at danske myndigheder skal foretage afhøringer af kandidater til statsborgerskab med henblik på at afsløre eventuelle tankeforbrydelser i deres sind.

Både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti meldte naturligvis straks deres opbakning. En begejstret indfødsretsordfører Marie Krarup (DF) udtalte, at det vil føre til sindelagskontrol, og at det netop er det, der er meningen.

Det markerer et nyt lavpunkt i dansk politik, hvor barskhed grænsende til det skurkagtige i alle spørgsmål, der potentielt berører nogle muslimer, er blevet en valuta under hastig inflation.

Ingen værdier eller principper – "danske," liberale, sociale eller demokratiske – er tilsyneladende for dyrebare til at blive kastet skødesløst overbord for at få overhånden i centrum-højre-partiernes barskhedsturnering.

Forstå mig ret: Jeg vil helt klart foretrække, at dansk statsborgerskab tildeles folk, der er indstillet på at leve i et sekulært samfund og anerkender Grundloven som den højeste lov i landet.

Derfor har jeg heller ikke noget principielt imod, at man stiller spørgsmål til dette i forbindelse med indfødsretsprøven (jeg er mere skeptisk over for kravet om, at folk absolut skal stifte bekendtskab med den tvivlsomme danske filmskat fra forrige århundrede).

Men forslaget om at pålægge Udlændingestyrelsen at agere tankepoliti er udtryk for en helt anden grænseløshed. Når man ikke længere er tilfreds med at forlange, at folk svarer "rigtigt" på spørgsmål om demokrati og retsstat, men vil supplere spørgsmålene med forhør, så afslører man en grundlæggende mangel på forståelse for, hvad der kan og bør ligge inden for en demokratisk retsstats kompetencer i forhold til borgere, der ikke er mistænkt for nogen forbrydelse.

Faktum er, at hvis man vil have statsborgerskab og i øvrigt lever op til alle andre kriterier end det, at man i sit sind sætter nationen højere end sin religion, så kan man lyve om dét.

Det er et vilkår. Man kan gøre det ved indfødsretsprøven, og man kan gøre det under det foreslåede forhør – ved forhøret får man endda lejlighed til at tilføre patos til sine højtidelige kærlighedserklæringer til grundlov, klaphatte og røde pølser. Som ved alle andre mundtlige eksamener vil man i praksis primært blive bedømt på sine evner for skuespil og let konversation.

Man kan ikke måle et udsagns oprigtighed efter objektive parametre, og derfor vil disse "demokratisamtalers" effekt alene være, at der tilføjes et element af vilkårlighed i sagsbehandlingen, som ikke er en retsstat værdig. Og i øvrigt at føje endnu et dyrt og omstændeligt lag af bureaukrati til ansøgningsprocessen.

Det burde være indlysende problematisk for alle, der er valgt til det danske folketing.

Når det ikke er det, hænger det som altid sammen med, at ingen af centrum-højre-partierne vil risikere at fremstå som mere rummelige over for muslimer end de andre.

Netop centrum-højre-politikere er ofte stærkt kritiske over for venstrefløjens identitetspolitiske strømninger, som de – undertiden med rette – kritiserer for at rumme et antidemokratisk og totalitært islæt, når det for eksempel forlyder, at studerende udskammer og boykotter anderledes tænkende ved universiteterne.

Men når nationalkonservativ identitetspolitik leder samme centrum-højre-politikere ud i så utilsløret totalitær tænkning, at de åbent foreslår Folketinget at etablere et tankepoliti, så falder det åbenbart ikke nogen i blokken ind, at man er ved at være galt afmarcheret.

Det er så meget desto mere ironisk med tanke på, at det netop er en antaget totalitær og udemokratisk mentalitet hos udlændinge, som man med det her forslag foregøgler at værne nationen imod.

Det er altså et sølle værn, når man i samme håndvending får etableret den danske inkvisition.

Forrige artikel Tidligere departementschef stiller op for LA: Det går jeg til valg på Tidligere departementschef stiller op for LA: Det går jeg til valg på Næste artikel Provinspopulisme er det nye udlændingekort Provinspopulisme er det nye udlændingekort